Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Gjirokastër

Gjirokastër is een stad in het zuiden van Albanië, niet ver van Sarandë, is één van de oudste steden van het land en tevens een cultureel centrum voor de Griekse minderheid. De vroegere dictator Enver Hoxha werd hier geboren. Het historische deel van de stad (later samengevoegd met Berat) werd in 2005 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De belangrijkste bezienswaardigheden, die zeker de moeite waard zijn, zijn het huis van Enver Hoxha wat nu een etnografisch museum is, een bazaar en de Moskee van Gjirokastër (Xhamia e Gjirokastrës). Vanaf het Kasteel van Gjirokastër (Kalaja e Gjirokastrës), dat u kunt bereiken vanuit het centrum, heeft u mooie uitkijkpunten over de omgeving. Dit is het grootste kasteel van Albanië en biedt ruimte aan een wapenmuseum. In dit museum kunt u wapens bewonderen uit de prehistorie tot wapens uit WO II. En elke vijf jaar vindt het Nationaal Folklorefestival van Gjirokastër (Festivali Folklorik Kombëtar i Gjirokastrës) bij de burcht plaats. In 2015 is dit voor het laatst gevierd. Als u een accommodatie in Gjirokastër of omgeving wilt boeken laat het ons dan weten bij de aanvraag van uw fly-drive. Uw Gjirokaster vakantie begint bij Albanie Reizen!

In de buurt van Gjirokastër zijn ook twee interessante historische trekpleisters. Ten oosten van de stad, op circa 14 km rijden via een smal weggetje, komt u bij Antigonea. In het begin van de 2e eeuw voor Christus was deze plaats een belangrijk politiek, cultureel en economisch centrum. Gesticht door de Griekse koning Pyrrhus van Epirus, die de stad vernoemde naar zijn eerste vrouw. Dit archeologische park beslaat een groot oppervlakte, circa 92 hectare, maar soms moet je goed zoeken waar wat is. Ooit was het omheind door een 4km lange muur, maar nog kun je er interessante bezienswaardigheden ontdekken. Zo'n 14 km ten zuiden van de stad vindt u Romeinse overblijfselen bij de archeologische vindplaats Hadrianopolis. Het amfitheater dat nog goed herkenbaar is, had plaats voor 4.000 bezoekers.

In het naburige dorpje Labovë kunt u aan het einde van de hoofdweg door het dorpje, een van de oudste Byzantijnse kerken van het land vinden.

Als u wat minder geinteresseerd bent in historie, maar meer een fijnproever bent, ga dan op zoek naar de lokale specialiteiten als pasha qofte, shapkat en oshaf met gedroogde vijgen... Heerlijk...

Hier kunt u meer lezen in het Engels over bezienswaardigheden in deze bijzondere stad en de omgeving, zoals de Blue Eye, Përmet, Tepelenë...

Als u het leuk vindt om vooraf al wat videobeelden te bekijken, klik dan hieronder.

Gjirokastra

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives