Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Tirana vakantie

Tirana vakantie, een goed idee? Ja zeker, Tirana is een bruisende stad in ontwikkeling met een lange historie, met veel mogelijkheden voor uitstapjes naar bijvoorbeeld historische kastelen, UNESCO plaatsen, wandelen in de bergen, jeep safari naar de Albanese Alpen, zeekayakken in de baaij van Lalzit en kaap van Rodoni en slowfood restaurantjes. Ook is een Tirana vakantie goed te combineren met een langer verblijf in Albanie en er een echte uitgebreide Albanie vakantie van te maken. Ga ook eens naar Shkoder, Sarande, de Albanese Alpen, de Albanese Riviera en veel onbekende plaatsen. Ook voor nationale parken in Albanie zit u hier goed, er zijn er 15 en wel 50 natuur parken. Daardoor zijn er heel veel mogelijkheden om te wandelen in Albanie. Uw Tirana vakantie begint bij Albanie Reizen en u kunt zelf aangeven wat u wilt doen en hoelang u wilt blijven in deze fijne hoofdstad van Albanie. Hier leest u meer over Tirana.  Ook een citytrip Tirana is mogelijk ! Tirana is ook opgenomen in onze fly drives Albanie. Wat te doen in Tirana ?

Bekijke onderaan de pagina een video over Tirana! 

Top 10 Tirana vakantie te doen:

1. De Piramida, een vervallen gebouw is eigenlijk uniek, het is een cultureel belangrijk gebouw uit 1987, dat niet lang voor de val van het communisme werd voltooid. Het was bedoeld als een museum ter ere van de dictator Enver Hoxha die regeerde van 1944-85, maar deze plannen zijn na 1990 beëindigd. Nu is het gebouw essentieel voor het nationale debat over hoe om te gaan met de periode na de Tweede Wereldoorlog Oorlog, toen Albanië 45 jaar geïsoleerd was. Sommigen willen het gerestaureerd zien als een monument voor die periode, terwijl anderen willen dat het wordt afgebroken. In de tussentijd blijft het ongebruikt, behalve dan door graffitikunstenaars en skaters.

2. Skanderbeg plein. Hier zijn de belangrijkste monumenten van Tirana allemaal te vinden, waaronder de “Klokkentoren”, de Et'hem Bey-moskee en het Nationaal historisch museum. Het is vernoemd naar George Castriot, de Albanese nationale held, die de opmars van het Ottomaanse rijk in Midden-Europa heeft gestopt. Er is een monument voor Skanderbeg op het plein, dat de plek inneemt van waar ooit een communistisch tijdperk-standbeeld van Josef Stalin stond. De architectuur rond het plein is neorenaissance en er is een groot grasveld met bloembedden. Het Skanderbeg plein is de belangrijkste locatie van de stad voor populaire vieringen, zoals 100 jaar Albanese onafhankelijkheid in 2012.

3. Nationaal historisch museum. Eén ding is zeker - Tirana en Albanië hebben een zeer gecompliceerd verleden. En voor wie hier meer over wil leren, is dit de plek om wat context te krijgen. Het museum is georganiseerd in afdelingen, elk met een andere periode in de geschiedenis van de regio, van de oudheid tot de 21e eeuw. Het meest waardevolle in termen van archeologische rijkdom is de afdeling van de oudheid, waar een grote collectie van bijna 600 voorwerpen te vinden is, van het laat-paleolithicum tot de vroege middeleeuwen. De meest gewaardeerde tentoonstelling is “de schoonheid van Durrës”, die uit de 4e eeuw voor Christus stamt en het meest geliefde oude mozaïek van het land is.
 
4. Et’hem Bey Moskee Deze moskee werd voltooid in het begin van de 19e eeuw en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Bij de val van het communisme was het de locatie van een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Tirana, toen op 10 januari 1991 10.000 mensen bijeenkwamen om hun religie te beoefenen, tegen het decreet van de autoriteiten die de islam (en andere geloven) hadden verboden voor bijna een halve eeuw eeuw. Uiteindelijk was er geen politie-inmenging en het evenement markeerde een wending voor religieuze vrijheid in Albanië. De buitenmuren van deze moskee zijn ongewoon omdat ze een idyllisch landschap weergeven zoals bossen en watervallen, die normaal niet zijn toegestaan in de islamitische kunst.

5. Grote stadspark Tirana. Net ten zuiden van de leuke wijk Blloku ligt het “Grand Park” van Tirana, de belangrijkste plek in het centrum voor frisse lucht en wat beweging. Het beslaat 230 hectare en omvat een groot kunstmatig meer. Beroemd is het presidentiële paleis hier, dat oorspronkelijk was aangewezen als een verblijf voor koning Zog I. Er zijn tevens graven voor verschillende Albanese nationale helden in het park, waaronder politici, schrijvers en filosofen. Het hele jaar door zijn er mensen aan het vissen op de oever van het meer, wat wijst op de verbeterende waterkwaliteit, terwijl in de zomer buitenzwemmen mogelijk is.

6. Klokketoren. Een van de meest gefotografeerde monumenten van de stad, vooral wanneer het 's nachts verlicht is, gaat terug tot het jaar 1822 toen het werd voltooid door de hofdichter Haxhi Et'hem Bey. U kunt de smalle wenteltrap van de toren gratis beklimmen en genieten van de prachtige vergezichten van het stadscentrum van Tirana. Een van de merkwaardige kenmerken van de toren is de klok, die verschillende keren is gewijzigd in de geschiedenis van het gebouw. De eerste was een Weens ontwerp, dat werd vervangen door een in Duitse stijl vervaardigd uurwerk dat in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Daarna was er één met Romeinse cijfers die in de jaren 70 naar beneden kwam ten gunste van de huidige Chinese klok.

7. Rruga Murat Toptani. De Rruga Murat Toptani is een autovrije straat in het centrum van Tirana, en is een mooie promenade tussen het parlementsgebouw en de National Art Gallery. De naam van deze populaire weg komt van de familie Toptani, die vanaf de 1700s tot aan de Tweede Wereldoorlog heerste in Ottomaans Albanië. De straat is vooral groots in de zomer wanneer de dubbele rijen platanen schaduw bieden tegen de zon. Langs de route kunt u enkele van de oude vestingwerken van de stad bewonderen, die dateren uit de tijd dat de Toptanis wedijverden om de controle over Tirana met andere machtige families.

8. Tanners brug. Deze kleine brug komt uit de 18e eeuw en is een fascinerend onderdeel van de Ottomaanse geschiedenis van Tirana, en geeft een indruk van hoe de stad in de jaren na de oprichting zijn eigen gangetje ging. Tegenwoordig is het een eenvoudige voetgangersbrug, maar toen het werd gebouwd was dit de belangrijkste route voor boeren om hun vee naar de wijk voor slagerijen en leerbewerking te brengen. Tegenwoordig is de Lanë-rivier omgeleid, dus de brug wordt nu enkel als monument bewaard. Vanaf de brug kunt u ook de Tanners-moskee zien, die in de jaren 1700 werd gebouwd door het Tanners-gilde.

9. Grot van Pellumbas. Als u meer wilt zien van het Mount Dajtit National Park dat zich ten oosten van de stad bevindt, breng dan eens een dag door rond het dorp Pellumbas. Hier kunt u wandelingen maken en u een weg banen naar een prachtig natuurmonument. Er loopt een pad vanuit het dorp dat twee kilometer door de bergen slingert voordat u een grot bereikt die vol zit met stalagmieten en stalactieten, maar ook met tekenen van menselijke activiteit die teruggaan tot meer dan 300.000 jaar geleden. Het daalt 350 meter de berghelling af en was tijdens de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor de dorpelingen van Pellumbas.

10. Bunk'Art. Deze buitengewone attractie relativeert het recente verleden van Albanië. Bunk'Art is een ondergrondse bunker die werd gebouwd voor Tirana's politici uit de communistische tijd en militaire topbazen in het geval van het uitbreken van een kernoorlog. Het meest indrukwekkende is de schaal en het detail van de bunker: het is verdeeld over vijf verdiepingen en heeft meer dan 100 verschillende kamers, waaronder een vergaderzaal met 200 zitplaatsen. Het doel van deze attractie is om mensen te helpen met het verwerken van een moeilijke periode in de geschiedenis van het land, maar zal mensen, die zich interesseren voor bouwwerken uit de Koude Oorlog en voor communistisch design, enthousiasmeren.

11. Extratje: Preza kasteel. Ten noordwesten van Tirana ligt dit 15e eeuwse fort dat hoog boven het gelijknamige dorp torent. Het werd gebouwd door en behoorde toe aan de familie Thopia wiens landgoederen het gebied tussen de rivieren Shkumbin en Mat bestreken. In die tijd was dit kasteel een buitenpost die gebouwd was om het gebied te verdedigen tegen bendes. De waarde van het kasteel ligt nu in de intacte muren en torens, waaronder een klokkentoren die in de jaren 1800 werd geïnstalleerd. Vanuit de kantelen krijg je verreikende panorama's over de vlakte, naar de stad Tirana en de mooie bergketen erachter.

U krijgt bij uw Tirana vakantie of Albanie vakantie (fly drive) een uitgebreide handleiding mee waar u meer kunt lezen wat er is te doen, te zien en natuurlijk adresjes voor fijne restaurantjes. Lees hier meer over Tirana.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives