Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Traditie en Cultuur

Bijna elke regio in Albanië heeft een traditionele klederdracht waarvan vooral de kleding van de vrouwen erg kleurrijk en rijk in detail is. Van de traditionele Albanese kleding zijn er wel meer dan 200 verschillende soorten in Albanië en in gebieden in het buitenland waar Albaans word gesproken. De Albanese volkskleding is vaak gedecoreerd met symbolische elementen uit de antieke oudheid zoals zonnen, manen, sterren en slangen.  

Traditionele Albanese kleding, dansen, en folklore kunt u tegenkomen tijdens verschillende festivals zoals het Gjirokaster National Folklore Festival in Gjirokaster, Sofra Dardane, elke jaar in de maand juni in Bajram Curri, Oda Dibrane in Peshkopi, Logu i Bjeshkeve elke jaar in de maand augustus in Kelmend, het Cham Dans Festival in Saranda, en veel andere festivals in andere Albaanse steden. In het dagelijks leven luisteren de meeste mensen overigens vooral naar westerse muziek en de meeste mensen dragen westerse kleding waarbij vooral naar Italië word gekeken. Albanezen voelen zich ook vooral westers en zijn er nog steeds erg trots op dat ze de Turken hebben verslagen in het verleden. De dagelijkse kledingdracht van de Albanezen is vergelijkbaar met die van de West-Europeanen. De folklore komt uit de Albanese legendes zoals Rozafa, Besa e Kostandinit, Gjergj Elez Alia, Ymer Agë Ulqini, en Cikli i Kreshnikëve. 
 
De officiële taal is Albanees (het officiële dialect, Toskisch) maar er word ook Grieks, Macedonisch, Vlach en Romani gesproken. Het land is min of meer opgedeeld in twee dialecten door de rivier Shkumbin, in het noordelijke dialect (Gegischen) en het zuidelijke dialect (Toskisch). Toskisch en Gegisch zijn overigens beide Slavische dialecten. 
 
De belangrijkste archeologische plaatsen zijn Apolonia, Byllis, Butrint en Konispol die meer dan een bezoek waard zijn. Tijdens het communisme werden alle geloven min of meer verboden en de kerken en moskeeën gesloten. Niet veel mensen leven gelovig al is officieel Islam het geloof maar is er ook een behoorlijke groep (orthodox) christelijken. Hoeveel mensen hun geloof ook echt belijden in Albanië is erg moeilijk te zeggen. Feit is dat de meeste Albanezen erg trots op hun Albanees zijn en hun land. 

Trots, traditie en cultuur wordt nog van generatie op generatie doorgegeven. Kijk maar eens naar de beleving van de kinderen in deze video:

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives