Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Culinair Albanie

Albanië is zowel door de westerse als oosterse keuken beïnvloed en daarom heel divers. Niet alleen door een gunstig klimaat, maar ook de verscheidenheid aan ingrediënten en de vruchtbaarheid van de kust regio’s en de traditionele manier van het produceren van vlees en groente en fruit, is de kwaliteit hiervan bijzonder hoog. Een aantal gerechten zijn in de gehele Balkan te vinden. Maar er zijn ook veel heerlijke specifieke lokale maaltijden te verkrijgen. De maaltijden worden gekenmerkt door vooral bonen (zoals okra), paprika’s, tomaten, olijven, melk, lokale kruiden en vruchten en ook vooral vis en vlees. Er zijn veel gezonde en rijke maaltijden te krijgen zonder vlees of vis. De maaltijden zijn meest van redelijk tot pittig gekruid en meestal wordt hiervoor slechts een kruid gebruikt. De belangrijkste zijn bladpeterselie, munt, laurier, basilicum, selderij, rozemarijn, dille en marjolein.  

Olijven van verschillende maten groeien in de regio van Vlorë, de Himarë kust, Borsh maar ook in de omgeving van Tirana en er wordt dan ook veel olijfolie gebuikt in Albanië. Ook wordt veel gebruik gemaakt van aardappels, kool, ui, aubergines, komkommers en vooral knoflook in maaltijden die voor langere tijd op een laag pitje worden gekookt. Opvallend is nog te noemen dat er veel vruchten en noten worden gegeten en gebruikt in de Albanese maaltijden. Hoewel er veel meer soorten keukens zijn noemen we tavë kosi, een lamschotel (ook wel van kip gemaakt, maar heet dan tavë kosi me mish pule) gebakken met rijst en een mengsel van yoghurt en eieren waar nog tarwemeel en boter aan wordt toegevoegd). Ook is de kofta bekend (die ook in India, Iran, etc. gemaakt wordt). In Albanië zijn er gespecialiseerde winkels/restaurants, zogenaamde qofteri, die kofta samen met bier aanbieden. Kofta's zijn een soort gehaktballen met ui en kruiden en in Albanië worden die voornamelijk van varkens vlees, rundvlees en lam gemaakt of een combinatie hiervan. Een bekende soep in Albanië en de omringede landen is tarator, gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook, walnoten, dille, plantaardige olie en water. Albanië is ook een goed land voor mensen die er een vegan lifestyle op na houden. Vegan in Albanië zijn is zelfs makkelijk door het grote aanbod aan biologische vegan maaltijden omdat bijna elk restaurant een aantal (bewust of onbewust) aanbiedt. 

Een heerlijk toetje is de Albanese yoghurt met de naam Kos. De belangrijkste witte kaas van schapenmelk komt uit de regio’s in het zuiden van Albanië. Desserts zijn ook de moeite van het proberen waard. Ze zijn vooral gemaakt van melk, slagroom, fruitsappen en stroop (baklava). Hhashure (tarwe pudding) en rijstpudding worden ook veel gegeten. De meest opvallende onder de desserts zijn deze die gemaakt worden van deeg. Denk hierbij aan zoete of zoute taarten van gefermenteerde deeg, filodeeg, beignet ballen (petull), etc. Het populairste drankje van het noorden van Albanië is waarschijnlijk boza, dat van mais is gemaakt en heerlijk fris is in de zomer. Het meest traditionele drankje is raki, gemaakt van druiven, maar er zijn ook varianten van pruimen. Ook worden er veel goede lokale wijnen in Albanië gemaakt en gedronken. Er wordt ook veel Turkse koffie gedronken en er is ook een speciale biologische berg thee (Sideritis) die lekker ruikt en rustgevend schijnt te zijn. Al met al is het niet verrassen dat Albanië Reizen een aantal reizen aanbiedt die speciaal voor de echte Bourgondiërs zijn gemaakt. Geniet in prachtige tuinen en restaurants van alles wat Albanië culinair te bieden heeft. Bij Albanië Reizen kunt genieten van een fijne vakantie in Albanië en haar buurlanden. 

Culinair genieten

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives