Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Tirana

Tirana cultureel en economisch centrum
Tirana vakantie! Tirana is de hoofdstad van Albanië en kan worden gezien als het centrum van de culturele en economische activiteiten van het land. De voormalige residentie van ex-dictator Enver Hoxha bevindt zich in de wijk Blloku. Tirana werd overigens pas in het jaar 1920 de hoofdstad van het land en was toen maar een kleine plaats. Politieke spanningen tussen het noorden en het zuiden van Albanië zorgden er uiteindelijk voor dat als compromis Tirana de hoofdstad mocht worden. In de loop van de 20e eeuw is Tirana ooit veel grotere plaatsen als Shkodër, Durrës en ook Korçë wel voorbijgestreefd op veel gebieden.

Ligging
De hoofdstad ligt in het westen van het land en is omgeven door heuvels met de Dajti bergen in het oosten en een lage vallei op het noordwesten dat uitzicht biedt op de Adriatische zee welke op een afstand (hemelsbreed) van 25 km van de stad ligt. De dichtsbijzijnde kustplaats is de havenstad Durres. Tirana heeft een subtropisch klimaat met warme, redelijk vochtige zomers, en natte koude winters. Tirana staat in de Europese top 10 van meest zonnige steden met wel ruim 2500 uren zon per jaar. De stad is het vertrekpunt van de meeste van onze rondreizen en zelf ook zeer de moeite waard om een aantal dagen te verkennen. Er lopen 2 rivieren door de stad, de Tiranë en de Lanë rivier, en er zijn 4 door de mens aangelegde meren. De Dajti bergen, met haar hoogste piek van meer dan 1600 meter, heeft in de winter vaak sneeuw waardoor de stad er dan nog mooier uitziet. In de bergen zijn ravijnen, watervallen, grotten, een bergmeer en de overblijfselen van een kasteel uit de oudheid te vinden en heeft ook wel als naam 'het balkon van Tirana' door haar prachtige uitzichten op de stad. Er is een kabelbaan naar de bergen waar het prachtig wandelen is. De bergen zijn ook bereikbaar via de weg, maar we adviseren toch de kabelbaan (Dajti Ekspres) te nemen. 

Het Skanderbeg plein is tegenwoordig de meest populaire ontmoetingsplaats van de stad. Het plein is een goed startpunt om de stad te verkennen. Naar het noorden loopt u naar de ringweg en het trein station. Als u in zuidelijke richting vanaf het plein vertrekt komt u langs de Bulevardi Dëshmorët e Kombit die de Lanërivier kruist. In deze omgeving vindt u een aantal overheidsgebouwen en de Piramida, oftwel het mausoleum van Enver Hoxha. De laan eindigt bij Sheshi Nënë Tereza (plein van moeder Tereza) en het Italië plein (Sheshi Italia). Ten zuiden van deze pleinen ligt een groot park (Parku i Madh) dat bekend staat als de groene longen van de stad. Dat heeft de stad wel nodig met veel oude auto's op de weg. Hier gaan veel mensen wandelen en trimmen. Aan de voet van dit park dat op een heuvel ligt is een meer gemaakt waarnaast een zwembadcomplex te vinden is. 

Ten westen van het Skanderbeg plein ligt het centrale stadspark en de wijk Blloku dat ten tijde van het communisme voorbehouden was voor de partijfunctionarissen maar nu een geliefde uitgaanswijk is met veel restaurants, bars en cafés. Ten oosten van het Skanderbeg plein is een markt (Pazari i Ri, oftwel nieuwe bazar) te vinden waar veel olijven en fruitstalletjes te vinden zijn. Ten zuiden van de markt zijn het standbeeld van de Onbekende Partizaan en de Ottomaanse boogbrug Ura e Tabakëve te vinden. 

Geschiedenis van Tirana
Tirana heeft een lange en rijke geschiedenis. In de omgeving woonden al zo’n 30.000 jaar (!) geleden mensen, zoals in de bekende grot van Pellumbas. Er zijn een groot aantal monumenten te vinden in Tirana en deze dateren uit de Illyrische, Romeinse, Griekse en Ottomaanse periodes. Het Skanderbeg plein is het centrale plein in de stad en werd in 1968 vernoemd naar de middeleeuwse Albanese edelman en nationale held Gjergj Kastrioti Skanderbeg. Aan dit plein liggen diverse gebouwen van de overheid, musea, de moskee Xhamia e Et'hem Beut en de Klokkentoren van Tirana. Deze toren dateert uit de 19e eeuw en werd gebouwd door de Ottomaanse Turken en had oorspronkelijk een klok die gemaakt was in Venetië. De trappen in het gebouw hebben 90 treden. De klok werd verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd in 1946 vervangen door een klok met Romeinse cijfers uit een kerk in Shkodër.

Het Petrelë kasteel is een van de toeristische attracties in de buurt van Tirana dat een groot aantal bezoekers trekt. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de Byzantijnse keizer Justinianus I. De katholieke Heilig Hart Kerk werd in 1939 gebouwd door de Italianen. In 1967 werd de kerk gesloten en weer heropend in 1990. Kathedraal Resurrectie Tirana is de derde grootste orthodoxe kathedraal op het Balkan schiereiland en werd in 2012 voltooid. De koepel van de kathedraal is 32,2 meter, met een klokkentoren van wel 46 meter hoog. Het graf van Kapllan Pasha werd gebouwd op het begin van de 18e eeuw, heeft mooie bewerkte stenen en een achthoekige vorm. Wilt u meer lezen over de algemene geschiedenis van Albanië, klik dan hier.

Lees hier meer over een fijne Tirana vakantie en Tirana Stedentrip!
 

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives