Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Korçë

Korca vakantie ! Korçë (Korça of Korca) ligt in het zuidoosten van Albanië op ongeveer 850 meter boven zeeniveau en is omgeven door de bergen van Morava. De naam Korçë is een Slavisch woord en betekent heuvel en wordt in de Balkan als woord nog veel gebruikt. De eerste bewoners waren waarschijnlijk van Noord Griekse oorsprong. Korçë raakte na de val van het communisme in verval. Maar rond het jaar 2000 is men weer begonnen met verschillende projecten om de stad in haar oude glorie te herstellen en werden vooral de oude villa’s (een soort herenhuizen) weer opgeknapt. Ook zijn er met geld van de Europese Unie projecten uitgevoerd om de oude bazaar en een oude wachttoren te herstellen. De stad is altijd een centrum geweest voor het Orthodoxe geloof maar vanaf 1500 deed de islam haar intrede in de stad. Er zijn nu ook enkele moskeeën (zoals de Iliaz Mirahora moskee) te vinden. Na de val van het communisme zijn er een aantal Griekstalige scholen geopend in de stad. De zogenaamde Kathedraal van de Opstanding van Christus is prachtig en is erg belangrijk voor de Orthodoxe kerk. Er is een bazaar, het Nationaal Museum van de Middeleeuwse Kunst, en ook een archeologisch museum waar veel te leren is over de geschiedenis van Albanië. 

Het plateau waarop de stad ligt is zeer vruchtbaar en is een van de gebieden in Albanië waar veel graan word verbouwd. Er is ook een aantal fabrieken te vinden voor de fabricage van onder andere textiel, meel, suiker en in de bergen wordt steenkool gewonnen. Ieder jaar wordt een groot en speciaal bierfeest in de stad heouden, welke ook wel Festa e Birres wordt genoemd. Het lokale bier merk is ”Birra Korça”. In het centrum van de stad zijn meerdere terrasjes te vinden voor een lekker verfrissend drankje, of een lekkere Turkse of Italiaanse koffie. Natuurlijk kun je ook lokaal geproduceerde lekkernijen proeven. De stad heeft een contintaal middellandse zeeklimaat en heeft erg veel zonuren. Veel regen wordt door de bergen tegen gehouden, en is het er droog en warm, terwijl de stad op 850 hoogte ligt. Het is er een stuk warmer dan in het noorden van het land op een zelfde hoogte. De gemiddelde zomerse temperatuur ligt rond de 25 graden, maar het kan er ook makkelijk zomaar 40 graden worden. Op warme dagen is het altijd belangrijk veel water te drinken, en mee te nemen bij wandelingen en in de auto.  

De stad is bekend als museumstad. Vooral het museum voor middeleeuwse kunst en het nationale archeologische museum zijn belangrijk. Maar er is ook een museum gevestigd in de eerste school van de regio waar werd onderwezen in de Albaneze taal en tevens in het atelier van de beroemde Albanese schrijver Vangjush Mio. Andere musea zijn het Bratko museum en het Oriëntaalse museum. Ook is het stadstheater Andon Zako Çajupi Theatre in de stad te vinden. Op 40 km van de stad ligt het mooie dorpje Pogradec aan het meer van Ohrid.  En op 75 km van Korçë aan hetzelfde meer ligt in Noord-Macedonië de mooiste stad van dat land Ohrid en is zeer de moeite waard te bezoeken. Als u een accommodatie in Korçë wilt boeken als onderdeel van een van onze fly en drives laat het ons dan weten bij het invullen van het aanvraagformulier.  

Het plaatsje Dardha (en Boboshticë) ten zuiden van Korça worden ook van bezocht, vanwege de mooie oude kerkjes en de bijzondere dorpsarchitectuur.

Wanneer u wat langer zou verblijven in deze regio, dan kunt u ook een dagexcursie maken naar Griekenland. Het Kastoria meer (en stad) ligt op slechts 68 km van Korca. Ook de route ernaartoe is ook prachtig. Lees meer over Kastoria in Griekenland hier en hier.

Hier kunt u een video bekijken van Korçë (Korça of Korca) en Dardha:

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives