Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Butrint

Het gebied rond het zeer oude dorpje Butrint in het uiterste Zuiden van Albanië heeft een rijke culturele historie en is sinds 1999 een historisch door de UNESCO beschermd gebied geworden. Het is door de eeuwen heen onderdeel geweest van verschillende grote rijken (Griekse, Romeinse en Byzantijnse Rijk) en er zijn veel gebouwen uit verschillende periodes te vinden in het park. Butrint is waarschijnlijk zo’n 2200-2400 jaar geleden gesticht door vluchtelingen uit de stad van Troje, nadat deze was gevallen na deze befaamde oorlog. Toen de vluchtelingen hier aankwamen heeft een zoon van Hellenius een os opgeofferd aan de goden. Deze os is gewond uit het water geklommen en op het strand dood gegaan. Dit is door de Trojanen gezien als een goed voorteken en Butrint betekent daarom 'gewonde os'. Het park staat vol met gebouwen uit de Hellenistische tijd (periode van het Oude Griekenland) van de 4e eeuw voor Christus tot aan de Ottomaanse verdedigingswerken uit de vroege 19e eeuw.  

De eerste archeologische bewijzen van bewoning in de regio zijn te vinden in gebouwen die dateren van de 10e tot de 8e eeuw voor Christus. Er zijn ook mensen die beweren dat er bewijs is dat er opgravingen zijn uit de 12e eeuw voor Christus. Tijdens opgravingen zijn er Proto-Corinthia potten gevonden, maar er zijn geen bewijzen gevonden van prehistorische bewoning. Butrint was strategisch gezien een belangrijke plaats door de nabijheid van de Straat van Korfu. In de 4e eeuw voor Christus was de plaats belangrijker geworden en was er een theater, een tempel ter ere van Asclepius en zelfs een agora gebouwd. Ongeveer 380 jaar voor Christus was de plaats een ware vesting geworden door de bouw van een 870 meter lange muur met 5 poorten en een omvang van wel 4 hectare. De Griekse kalender van Butrint is opgenomen in de oudste computer ter wereld, het beroemde Antikytha Mechanisme, dat door duikers aan de kust is gevonden. In 228 voor Christus werd Butrint samen met Corfu een protectoraat van Rome. Een eeuw later werd Butrint onderdeel van Macedonië. In 44 voor Christus werd Butrint een kolonie voor soldaten die hem trouw waren tijdens de oorlog tegen Pompeji. Na een periode van politieke tegenwerking werd het plan van Julius Caesar bekrachtigd door de bouw van een aquaduct, een Romeins bad, huizen, een forum complex en een nyphaeum. Gedurende deze periode werd de stad 2 keer zo groot. In de 3e eeuw werd de stad voor een groot deel vernietigd door een zware aardbeving, waarbij de gebouwen in de buitenwijken in de Vrina vlakte in elkaar zakten. Ook het forum in de stad werd zwaar getroffen. Opgravingen hebben aangetoond dat de stad toen al in verval was. Echter, de stad bleef bestaan tot in de late antieke periode en werd zelfs een havenstad in de provincie van Oud Epirus. Deze havenstad had ook het grote paleis, een huis van een belangrijke lokale notabel, dat was gebouwd rond het jaar 425.  

De muren van de stad zijn, wellicht door de Byzantijnse keizer Anastasius, aan het eind van de 5e eeuw uitgebreid. In de stad zijn resten vanuit het Oostelijk mediterrane gebied geïmporteerde wijn en olie gevonden. Behalve de reeds eerder genoemde gebouwen zijn tot slot nog te noemen twee Venetiaanse kastelen, een Gymnasium, een Baptisterium, een aantal Romeinse villa’s, een oude kerk en een Minervatempel. Het is een goed idee dit park te bezoeken en met een gids mee te gaan. Deze kan u precies vertellen wat u wilt weten over de geschiedenis van deze nederzetting. Naast de archeologische vindplaats is het ook een nationaal natuurpark, waar er een bijzondere rijkdom is aan natuurschoon met zeldzame dieren en planten. Het is heerlijk om prachtige wandelingen te maken. Tot slot kunt u een dagje naar Corfu gaan met de veerboot vanuit Sarande.

Bekijk hier een video over Butrint:

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives