Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

nationaal park Butrint

Het nationaal park Butrint ligt in het uiterste zuidelijke deel van het land en grenst aan Griekenland enis naast een natuurpark ook een belangrijke archeologische plaats dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het is een bosrijk en ecologisch zeer belangrijk natuurgebied, een meer en tevens een zoutwaterlagune die via het Vivari kanaal in verbinding staat met de Straat van Korfoe. Het park is opgericht in het jaar 2000 en is ongeveer 86 km2 groot. Het meer van Butrint is een zoetwatermeer en is omgeven door bossen, heuvels, bergen en brakke moerassen. Het meer is gemiddeld 14 meter diep maar heeft op sommige plekken uitschieters tot wel 22 meter diep.  

Het natuurpark biedt ruimte aan 16 kritiek bedreigde plantsoorten en tevens aan 14 bedreigde diersoorten. Butrint is bij natuurliefhebbers vooral bekend omdat er een aantal zeldzame schildpaddensoorten en zelfs een ondersoort van de monniksrob voorkomen. Zeventien procent van alle diersoorten die in Albanië voorkomen komen ook hier voor zoals bijvoorbeeld de Balkan muurhagedis, de Griekse poelkikker en de kleine zandboa. Ook de wolf is hier nog te vinden. De Baai van Butrint en het Vrina Moeras zijn belangrijke rust en foerageer plaatsen voor vogels. In de winter komen zwermen van onder andere de Europese wulp, de grijze plevier, de tureluur en vele andere wadvogels hier naartoe. In 2003 is het nationale park zelfs een officieel Ramsargebied (belangrijke moerasgebieden) geworden. Hiervoor heeft de Albanese overheid wel een aantal illegale gebouwen in het park moeten slopen. De overblijfselen hiervan zijn er nog steeds te vinden. Het geeft wel aan dat de Albanese overheid serieus is met natuurbehoud in het land. 

Het park is zeer de moeite waard om te bezoeken, zeker voor mensen die van zowel archeologie, wandelen en de natuur houden. Er zijn meer dan voldoende wandelmogelijkheden en als u een gids boekt kunt u veel te weten komen over de lokale geschiedenis. U kunt van het nabije gelegen Sarandë met de veerboot naar het Griekse eiland Curfu toe. Dit nationale park is ook onderdeel van onze 8 daagse groepsvogelreis.

Butrint

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives