Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

nationaal park Theth

Het Nationaal Park Theth bevindt zich in het noorden van Albanië. De plaats Theth ligt in het centrum van het park en heeft aan een geweldige hoeveelheid aan natuurlijke schoonheid. De lokale traditie zegt dat 300 jaar geleden de oorspronkelijke bewoners naar Theth verhuisden om hun Katholieke tradities te kunnen behouden. De reiziger Edith Durham, die in het begin van de 20e eeuw Theth bezocht zei: 'ík denk dat er geen bewoonde plek is op deze wereld die mij zo een gevoel heeft gegeven van majestueuze isolatie van de wereld’. Volgens haar was het kleine dorpje met haar 180 huizen een plek waar gelukkig geen bloedwraak voorkwam, (in het Albanees genaamd ‘Gjakmarrja’) wat toen elders wel veel voorkwam in de hooglanden van Albanië. Misschien heeft u gehoord van het boek "De Herberg met het Hoefijzer" van de bekende schrijver A. den Doolaard. Dat speelt zich ook af in Theth.

Het hedendaagse Theth blijft afgelegen, maar het is te bereiken via een eenvoudige weg vanaf het dorpje Boga, dat tegenwoordig volledig geasfalteerd is. Tot voor kort was de plaats alleen bereikbaar met een 4x4 off road auto en als geoefende bestuurder. Je kunt er inmiddels ook met een gewone personenauto komen, maar een auto met hogere wegligging is wel prettig. De weg is smal en soms moet je gedeeltelijk van de weg af om tegenliggers te laten passeren.

Een van de weinige kullës ngujimi is nog te vinden is in Theth. Een kullë is een toren die werd gebruikt als beschermplaats voor mensen die beschermd moesten worden tegen bloedwraak. De eerste kullës werden in de 17e eeuw gebouwd. Naast de kullë zijn er nog andere belangrijke bezienswaardigheden in de omgeving te weten een aantal spectaculaire watervallen, een werkende watermolen die nog steeds worden gebruikt voor het vermalen van graan door de lokale bewoners en ook een eenvoudig etnografisch museum. Een aantal families bieden bed and breakfast aan voor toeristen in het dorpje dat een behoorlijke leegloop heeft gehad. Toeristen komen vooral om te wandelen mar ook om enkel de prachtige bergomgeving te bewonderen, te genieten van heerlijke lokale gerechten en de zuivere berglucht te ademen. En natuurlijk maakt iedereen een foto van het unieke kerkje.

De laatste jaren lopen er 2 projecten om het park nog aantrekkelijker te maken voor toeristen. Zo is er een Balkan vredes project waarbij er gewerkt wordt om een groter park te maken door het uit te breiden naar Montenegro en Kosovo. Bovendien zijn er verschillende nieuwe voetpaden aangelegd waarbij de nadruk ligt op ecologisch verantwoorde toerisme. Project Albania Challenge heeft een nieuwe brug gebouwd naar de Grunas watervallen over de rivier de Nanrreth. Dit project heeft ook verbeteringen gemaakt aan het voetpad van Caurrai i Epërm, en heeft ongeveer 80 km aan nieuwe wandelpaden in de nabije valleien toegevoegd en een gratis wandelkaart van de omgeving gemaakt.  

Naast de lynx, bruine beer en de wolf komen hier vooral een aantal dieren voor die vooral in hoge Alpen berggebieden voorkomen zoals een aantal vinken, spechten en mezen. Er zijn ook veel speciale planten soorten met prachtige bloemen te vinden. In het park zijn er 50 nestende vogelsoorten, 20 soorten zoogdieren, 10 reptielen soorten en 6 soorten amfibieën. Via Albanie Reizen kunt u accomodaties bij lokale gasthuizen boeken. Ook kunt u met een 4X4 jeep naar het gebied gebracht en opgehaald worden, bijvoorbeeld als dagexcursie vanuit Shkoder. Vraag naar de mogelijkheden. Voor een Albanese Alpen vakantie klik op de link.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives