Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

nationaal park Lurë

Het Nationaal park Lurë is een bergachtig gebied en nationaal park in het noord oosten van Albanië. Het park, dat een oppervlakte heeft van 1280 hectare, ligt tussen de rivieren de Mat en de Drin. De hoogste berg, de Kurona e Lurës, is wel 2119 meter hoog. Het park is beroemd om haar 12 meren en wilde dieren en trekt het gehele jaar bezoekers. In 2014 is de Albanese overheid een campagne begonnen om het park te herstellen door aan herbebossing te doen, nieuwe borden te plaatsen en de wegen op te knappen. Lokale private organisaties hebben ook een groot aantal bomen geplant. Na de val van het communisme heeft er in de omgeving massaal ontbossing plaats gevonden. Dit gebeurde door illegale houtkap en bosbranden die de omgeving hebben geteisterd en heeft een grote impact gehad op de lokale ecosystemen.

Nationaal park Lurë is te vinden op de oostelijke hellingen van het Lurë berggebied. Het dorp Peshkopi is ongeveer 25 km oostelijk van het nationale park te vinden, en de dorpen Fushë-Lurë en Sina e Epërme zijn vlakbij. Het nationale park heeft erg veel zeldzame dieren en natuurschoon. De 12 gletcher meren van Lurë  zijn gevormd tijdens de Würm ijstijd en hebben een oppervlakte van 100 hectare. Ze zijn te vinden in het noordoostelijke gedeelte van het land in het Dibra district op een hoogte tussen de 1200 en 1500 meter. Tijdens de zomer worden de meren prachtig door de bloei van de bloemen van de witte waterlelies. Er komen 2 zeer speciale soorten salamanders voor in dit gebied. Tijdens de winter bevriezen de meren en worden ze onderdeel van een netwerk van skipaden die door het park lopen.  

De meest voorkomende boomsoort is de beuk, en er zijn dan ook prachtige beuken bossen te vinden op een hoogte tussen de 1000 en 2000 meter. De Oostenrijkse den komt veel voor op een hoogte tussen de 1600 en 1700 meter en de Amerikaanse rode den komt voor op rotsachtige berghellingen tussen de 1700 en 2000 meter hoogte. In deze bossen komen de zeldzame Europese bruine beer, de lynx, de boommarter en een sub soort van de auerhaan voor.  Het zuiden van het park heeft een weide vol met prachtig gekleurde bloemen en coniferen. Het park is een uitstekende plek voor eco-toerisme, winter sport, paardrijden en andere activiteiten. De belangrijkste accommodaties worden door 2 families beheerd die hier hun eigen hotels en gasthuizen in de buurt van het park hebben in Fushë-Lurë. Als u hier een accomodatie wilt boeken vraag dan naar de mogelijkheden.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives