Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

nationaal park Prespa

Nationaal park Prespa is de naam van 2 meren in het zuidoosten van Europa, die gedeeld worden door zowel Albanië, Griekenland als de Republiek van Macedonië. Het totale wateroppervlak is 176,4 km2 waarvan 46,3 km2 toebehoort aan Albanië. Het zijn de hoogste tektonische meren van de Balkan op een hoogte van 850 meter. In dit meren gebied bevinden zich 3 officiële nationale parken in Albanië, Griekenland en de Republiek van Macedonië. In 2014 is het Ohrid-Prespa Nationale park, dat zowel Albanië als Macedonië beslaat, toegevoegd aan UNESCO ’s World Network of Biosphere Reserves. De belangrijkste plaats in de omgeving is Prespa in Macedonië. 

In de 10e eeuw is door Tsaar Samuil een fort en kerk voor St. Achillius gebouwd op een eiland genaamd Agios Achillios in het Kleine Prespa meer, op de grens met Griekenland. Het grootste eiland ligt in het Grote Prespa meer, aan de kant van Macedonië ëen word Golem Grad, ofwel groot dorp, genoemd. Het andere eiland Mal Grad, ofwel klein dorp, wat in Albanië ligt, is de plaats van een ruïne van een 14e eeuws klooster dat was gebouwd ter ere van St. Peter. In deze tijd zijn beide eilanden onbewoond. Omdat het Grote Prespa meer ongeveer 150 boven het Ohrid meer ligt, dat zich op een afstand van slechts 10 km ten westen bevindt, lopen er ondergrondse stromen die als bronnen boven de grond komen waarvan het water via beekjes in het Ohrid meer stroomt.  

Vele jaren was het Griekse gedeelte van de Prespa meren een gebied met erg weinig bewoners en een militair gebied waar men als buitenlander alleen mocht komen met een speciale machtiging. Er is veel gevochten tijdens een Griekse oorlog en een groot deel van de toenmalige bevolking is gevlucht voor verschrikkelijke armoede en politieke gevechten. De regio werd niet ontwikkeld tot de jaren 70 toen men begon het toerisme te promoten. Met een overvloed aan zeldzame flora en fauna werd de omgeving als transnationaal park aangeduid. In 1999 kreeg de Vereniging van het behoud van Prespa zelfs een toekenning van het Ramsar Wetland Conservation voor haar natuurbehoud en werkzaamheden en uiteindelijk werd het een officiële Ramsar site in 2013. Een vakantie aan de Prespa meren is zeker het overwegen waard.

In de bossen rond het meer komen beren en wolven voor en ook de Balkan lynx word hier gezien. Een ander zeldzaam dier is de Balkan mol. Het is een geweldig gebied voor vogelliefhebbers en er komen veel zeldzame vogels voor. De belangrijkste is de Dalmatische pelikaan waarvan er nog ongeveer 1400 broedparen voorkomen in het Kleine Prespa meer. Er zijn nu nog ongeveer 10 tot 20 duizend van deze vogels te vinden waarvan men denkt dat de populatie oorspronkelijk ongeveer 1 miljoen vogels was. Andere zeldzame vogels die hier voorkomen zijn de grote zaagbek, verschillende reigersoorten, slangenarenden, steenarenden en de dwergarend, lanner(valk) en giervalk. Behalve vogels komen hier vele soorten amfibieën voor zoals padden, kikkers en vuursalamanders en 20 soorten reptielen, inclusief slangen, dus let goed op waar u loopt. Er komen tevens meer dan 1300 planten soorten voort. Er zijn verschillende accommodaties in de nabije omgeving te vinden waar u kunt verblijven en heerlijke wandelingen kunt maken. Deze kunt u bij ons boeken. Vraag hiernaar bij het invullen van het aanvraagformulier, een meer van Prespa vakantie begint bij Albanie Reizen. Daar dit een zeer speciaal gebied is verzoeken wij u vriendelijk om de natuur zo weinig mogelijk te verstoren. Toerisme kan zowel goed als slecht zijn voor natuurbehoud.  

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives