Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

nationaal park Tomorr

Altijd zichtbaar in het oosten van Berat is het nationaal park Tomorr (in het Albanees Parku Kombetar Mali i Tomorrit), waarvan de hoogste top tot een hoogte rijkt van wel 2.416 meter. De top wordt ook wel de berg Olympus van Albanie genoemd. Gedurende een groot deel van het jaar is de top bedekt met sneeuw. De route naar de top is prachtig, langs olijfboomgaarden, dennenbossen en hooglandweiden, voordat u een grimmig landschap van blootgestelde rotsen betreedt. Met een oppervlakte van 4.000 hectare ligt het Tomorri-park ten oosten van de museumstad Berat, van waaruit de citadel te bewonderen is. Vanaf erg ver wekt het de indruk van een gigantisch natuurlijk fort. In nationaal park Tomorr zijn er vele fascinerende grotten, kreken en natuurlijke bezienswaardigheden.

Het park is rijk aan beukenbossen tot voornamelijk 1000 meter hoogte, en aan dennenbossen tot boven de 1600 meter. Veel wilde dieren zoals de bruine beer, wolf, vos, wilde kat, herten, everzwijnen, eekhoorns en vele vogelsoorten schijnen in het park voor te komen. Het gevarieerde landschap van "Mali i Tomorrit" heeft een hoge natuurlijke wetenschappelijke waarde. Als u in Berat in de zomer bent, zullen de vaak hoge temperaturen het moeilijk maken om te voet te gaan, maar er zijn bedrijfjes in de stad die 4x4 trips richting de top van de Mount Tomorr aanbieden. De gemarkeerde wandelpaden worden ieder jaar weer wat verbeterd.

Op het Tomorr gebergte bevindt zich op circa 1.200 m het graf van Abaz Aliu, halfbroer van Mohammed (Tyrba e Kulmakut). Elke augustus gaan duizenden pelgrims uit de hele Bektashi-orde een week naar de Tyrba om hier hun belangrijkste feestdag van het jaar te vieren, wat het religieus toerisme enorm stimuleert. De wegen van de omliggende valleien die naar de Tomorr leiden, worden een eindeloze rij voertuigen van vele kilometers die slechts één doel hebben: de pelgrimstocht naar de heilige plaats. Maar ook de lokale christenen vereren deze berg. 
 

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives