Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

nationaal park Dajt

Het nationaal park Dajt ligt in het centrum van Albanië, niet ver van de hoofdstand Tirana, op ongeveer 50 km van de internationale luchthaven van Tirana. Het is een van de grotere parken qua oppervlakte, en het is wel 90 km2 groot. Het park is de laatste jaren continue uitgebreid. In 2006 was de oppervlakte nog ‘slechts' 33 km2 groot. Het park bestaat uit bossen en berggebieden vol met wilde bloemen, zeldzame vlinders en andere insecten, reptielen, zoogdieren en vogels.  
De Brri berg in het noorden is ook een onderdeel van het beschermde gebied. Het ligt vlakbij het dorpje Brar en hier vindt u de panoramische Brari canyon, de Brari Ottomaanse brug en ook een grot. Bovendien is het meer Bovilla ten noorden van Brari te vinden, dit meer word door de bewoners uit Tirana gebruikt voor de verzorging van haar drinkwater.
 
Langs de prachtige rivier de Erzni is de indrukwekkende Pellumbas grot te vinden samen met de Peshkashesh dam. In de omgeving van het dorpje Shengjergj is de spectaculaire waterval de Shengiini te vinden. Er is hier ook een beschermd gebied ten oosten van het park met de naam Mali me Gropa Biza Martaneshi met haar bergen, bergweides, bossen en verschillende bronnen met mineraal water. Recent zijn in de omgeving ook prehistorische bewoning en forten uit latere periodes gevonden. Een minpuntje is wel dat er nogal slecht met afval wordt omgegaan. Wanneer u hier bent, geef het goede voorbeeld door uw afval mee te nemen en niet op de grond te gooien. Wij zeggen altijd: 'verbeter de wereld, begin bij je zelf''.
  

De Dajti berg kan worden bereikt via een smalle maar geasfalteerde bergweg naar een gebied dat lokaal bekend staat als Fusha e Dajtit. Dit was de locatie van een zomerkamp maar is nu veranderd in een plek met veel restaurants en ook tv en radio zenders. Vanaf dit relatief kleine gebiedje is er een geweldig uitzicht over Tirana en haar laagvlakte. Dit is de reden dat deze plek ook wel het balkon van Tirana wordt genoemd. In 2005 is een door Oostenrijkers gebouwde gondola lift in gebruik genomen en deze kan door wandelaars en bezoekers gebruikt worden om vanuit een oostelijke buitenwijk van Tirana naar Fusha e Daljtit (Dal van Dajti) naar 1050 meter hoogte te gaan.  

met de kabelbaan naar de bergen

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives