Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Fly drive hotels met zwembaden, Tirana, meer van Shkodra, meer van Ohrid, Berat, Gjirokaster, Sarande (15d)

Fly drive hotels met zwembaden, Tirana, meer van Shkodra, meer van Ohrid, Berat, Gjirokaster, Sarande (15d)

v.a. € 895.00
Prijs inclusief accommodatie en huurauto

Zien en doen

Shkodër (Shkodra) ligt in het uiterste noorden van Albanië en is een van de oudste en meest historische plaatsen van Albanië. De stad is een belangrijk economisch en cultureel centrum en ligt aan de voet van de Albanese Alpen. Het was de hoofdstad van de Labeater, een Illyrische stam. Hoewel het niet direct aan de Adriatische kust ligt is de zee niet ver weg en daardoor van oudsher een handelsplaats geweest met de Italiaanse kuststeden. Bovendien ligt het stadje aan het meer van Skhodra en ligt daarmee aan de natuurlijke grens met Montenegro (heet hier het meer van Skadar). De oude machtige Shkodër kathedraal is toegewijd aan Sint Stefan terwijl de Orthodoxe Shkodër kathedraal weer modern is. Kratul was een Illyrische nederzetting met forten en archeologische opgravingen hebben aangegeven dat er al vanaf het begin van 1000 jaar voor Christus tot aan de 1e eeuw na Christus mensen woonden.

Tirana staat in de Europese top 10 van meest zonnige steden met wel 2544 uren zon per jaar. De stad is het vertrekpunt van de meeste van onze rondreizen en zeer de moeite waard. Tirana heeft een lange en rijke geschiedenis waar in de omgeving al zo’n 30.000 jaar (!) geleden mensen woonden en wel in de bekende grot van Pellumbas. Er lopen 2 rivieren door de stad, de Tiranë en de Lanë rivier, en er zijn 4 door de mens aangelegde meren. Net ten zuiden van de leuke wijk Blloku ligt het “Grand Park” van Tirana, de belangrijkste plek in het centrum voor frisse lucht en wat beweging. Het beslaat 230 hectare en omvat een groot kunstmatig meer. Beroemd is het presidentiële paleis hier, dat oorspronkelijk was aangewezen als een verblijf voor koning Zog I.Vlakbij Tirana ligt Kasteel Petrelë (Albanees: Kalaja e Petrelës) is een kasteel in Petrelë, centraal Albanië. Het kasteel van Petrelë ligt 329 meter boven zeeniveau en heeft een rijke geschiedenis, met een toren die werd gebouwd in de 6e eeuw na Christus. Het is een van de toeristische locaties in de buurt van Tirana die een groot aantal bezoekers trekt. De klokketoren, een van de meest gefotografeerde monumenten van de stad, vooral wanneer het 's nachts verlicht is, gaat terug tot het jaar 1822 toen het werd voltooid door de hofdichter Haxhi Et'hem Bey. U kunt de smalle wenteltrap van de toren gratis beklimmen en genieten van de prachtige vergezichten van het stadscentrum van Tirana.

Ohrid is met afstand een van de mooiste plekjes in Macedonië. Dit kleine stadje aan het meer van Ohrid heeft iets opmerkelijks bereikt: het grootste deel van zijn inkomsten en populariteit is baseerd op een prachtige natuurlijke omgeving zonder het te vervuilen of te omringen met appartementen en hotels die alleen op toeristen zijn gericht. Een paar natuurlijke edelstenen vallen op tussen de rest in Macedonië: de Matka-kloof en het meer van Ohrid. Als u de oever van het meer blijft volgen, vindt u een kleine kaap waarop een kerk, die is gewijd aan St. John in Kaneo, enkele van de meest verbluffende uitzichten op het meer en de kusten biedt. Een andere optie is om vanuit het zuidoosten naar het Ohrid-dok te gaan en een boot of een bus naar de Saint Naum-kerk te nemen, een ander interessant gebouw op enkele kilometers van de Albanese grenslijn. De kerk van St. John, met uitzicht op het meer van Ohrid, nabij een klein vissersdorpje in de buurt van de stad Ohrid in Macedonië, is een orthodoxe kerk op de klif boven het prachtige strand van Kaneo. Het heeft een combinatie van Byzantijnse en Armeense bouwstijlen, en dit 13e-eeuwse gebouw is een van de mooiste kerken in heel Macedonië met zijn prachtige decoraties. U heeft een mooi uitzicht op het meer en u kunt de prachtige kunstcollectie van de kerk aanschouwen (de communie van de apostelen, de portretten van St. Clement, St. Erasmus, Constantine Kavasilas, etc.) en deze rijkdom maakt het een van de belangrijkste plaatsen van de hele Balkanregio om te bezoeken.

De oude citadel van Berat doemt hoog boven het nieuwere gedeelte van de stad op. U kunt daar via een lastig geplaveide pad komen maar onderschat niet hoe zwaar dit is! Al sinds 300 na Christus is hier een fort gebouwd, maar de muren en torens zoals ze vandaag verschijnen, zijn uit de jaren 1200. Wat fascinerend is, is hoe deze verheven verdedigingsstructuur uit de middeleeuwen nog steeds huizen en lokale bedrijven ondersteunt, waaronder een aantal barretjes voor een zeer welkome
verfrissing. Niet zo ver van de Kala zijn deze twee oude wijken, die zich aan beide kanten van de Osumi-rivier bevinden. Aan de noordkant ligt Mangalem, dat traditioneel moslim is, terwijl het Christelijke deel Gorica op de zuidelijke oever ligt. Beide wijken zijn samengesteld uit smalle steegjes van oude witte stenen huizen met terracotta tegels, houten deuren en verse bloemstukken. Altijd zichtbaar in het oosten van Berat is het Tomorr Mountain National Park, waarvan de hoogste top tot een hoogte rijkt van wel 2.416 meter. Gedurende een groot deel van het jaar is de top bedekt met sneeuw. De route naar de top is prachtig, langs olijfboomgaarden, dennenbossen en hooglandweiden voordat u een grimmig landschap van blootgestelde rotsen betreedt. Met een oppervlakte van 4.000 hectare ligt het Tomorri-park ten oosten van de museumstad Berat, van waaruit de citadel te bewonderen is. Vanaf erg ver wekt het de indruk van een gigantisch natuurlijk fort. In het Thomorri National Park zijn er vele fascinerende grotten, kreken en natuurlijke bezienswaardigheden die uitstekende omstandigheden bieden voor buitenactiviteiten. Het Thomorri National park is rijk aan bossen en beukenbossen, voornamelijk rond 1000 meter boven dezeespiegel en in de dennenbomenbossen boven de 1600 meter.

Gjirokastër is een stad in het zuiden van Albanië, niet ver van Sarandë, is één van de oudste steden van het land en tevens een cultureel centrum voor de Griekse minderheid. De vroegere dictator Enver Hoxha werd hier geboren. Vanaf het Kasteel van Gjirokastër (Kalaja e Gjirokastrës) heeft u mooie uitkijkpunten over de omgeving. En elke vier of vijf jaar vindt het Nationaal Folklorefestival van Gjirokastër (Festivali Folklorik Kombëtar i Gjirokastrës) bij de burcht plaats. De 'Hals van de Bazaar' vormt het centrum van de oude stad en bevat vooral ambachtelijke winkels die producten van “de meesters van lokale steen- en houtsnij-industrieën” verkopen. De komende jaren is een grote renovatie beloofd, die hopelijk de afbrokkelende gevels zal weten te behouden.

Sarandë is een uitstekende keuze voor een strandvakantie in Albanië en een standplaats op meerdere van onze fly-drives. In de oudheid stond Saranda bekend als Onchesmus. De huidige naam Saranda is afgeleid van een vroegchristelijk klooster, tegenwoordig enkel nog een ruine, is opgedragen aan Agioi Saranda / Forty Saints /, Saranda betekent "40" in het Grieks. Volgens de christelijke legende uit de 15e eeuw, werden 40 monniken - Romeinse soldaten van de XII Fulminata Legio die openlijk zich als christenen hadden bekendgemaakt, op brutale wijze gedood in Sebaste in het noordoosten van Armenië - Klein-Azië, dat in die tijd van de 4e eeuw toebehoorde aan het Oost-Romeinse Rijk. Deze veertig martelaren werden heiligen verklaard door de plaatselijke bevolking en de kerk, en de verering van de veertig martelaren werd wijdverspreid en er werden talrijke kerken gebouwd vanaf de 6e eeuw en door de verder turbulente geschiedenis ter ere van hen. Op 12 juni 2015 ondertekenden de Gemeenten Saranda en Brindisi een samenwerkingsprotocol voor de restauratie van het 40 Martelarenklooster in Saranda dat 70 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd. De stad Saranda is gebouwd in een soort amfitheaterstijl met drie parallelle wegen. Vier reeksen traptreden leiden vanaf de top van de heuvel van de stad naar beneden naar elke promenade. De stad Saranda wordt gedomineerd door het middeleeuwse kasteel van Lekures in "Qafa e Gjashtes", aan de zuidoostkant van de stad, vanwaar het een prachtig panorama heeft over Saranda, Butrint Nationaal Park en de archeologische vindplaats, het eiland Corfu, en de prachtige omgeving. Na de Albanese revolutie van 1990 werd Saranda herbouwd in een moderne stijl, met een aantal moderne hotels, bars, restaurants en cafetaria's langs de promenade met palmbomen. Dankzij de perfecte locatie aan de prachtige Ionische Zee en het kristalheldere warme water, het warme mediterrane klimaat en de nabijheid van de vele culturele bezienswaardigheden, verwierf Saranda zich de geest van een kosmopolitische stad die gestaag een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Albanië werd en waar pasgetrouwden hun vakanties traditioneel doorbrengen. In de stad is er een combinatie van nieuwe gebouwen, oude tavernes, cafetaria's en huizen die in de traditionele stijl zijn gebouwd. In het hoogseizoen wel erg druk. Voor wie liever op een rustigere locate verblijft kan dit aangeven bij de offerteaanvraag.

vegetarische restaurants Albanie

Albanie en Macedonie

Ontdek de prachtige meren van Shkodra en Ohrid, de hoofdstad van Albanie en twee prachtige UNESCO plaatsen en veel meer. Vlieg naar de luchthaven van Albanie en geniet van fijne accomodaties waarvan de meeste een buitenzwembad hebben. Een economy huurauto is prima om deze rondreis te kunnen maken en is inclusief de benodigde grenspapieren.

Ontdek jouw reis, dit ga je zien en ontdekken

Op zoek naar iets anders?

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives