Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Algemene aanbevelingen

Is Albanie veilig ? Albanie vakantie tips ! Albanië is een land dat sinds de val van het communisme een grote (toeristische) ontwikkeling doormaakt (vooral de laatste jaren). Dat heeft zijn charmes, maakt en houdt een land authentiek. De Albanees doet echt zijn best om het als GAST naar de zin te maken. U bent op de eerste plaats hun gast. De Albanese Riviera is prachtig mooi en al redelijk ontwikkeld. U kunt hier en daar zwerfafval tegenkomen. Wij adviseren u om uw reis(onderdeel) te boeken via een erkende reisorganisatie zoals Albanië Reizen, onderdeel van Novi Travel. Wij zijn aangesloten bij de Stichting Garantie Reisgelden (SGR), het ANVR en Calamiteitenfonds en er is altijd iemand van onze organisatie of van onze lokale partner ter plaatse in Albanië. Is Albanie veilig? Jazeker! Zoals wij het wel eens omschrijven: het is land waar de bewoners hun huis niet op slot doen als ze boodschappen gaan doen. Het verkeer kan op sommige plaatsen (rotondes in grote steden bijvoorbeeld) chaotisch overkomen, maar iedereen gaat met respect met elkaar om.

Hier volgen nog enkele tips en aanbevelingen van algemene aard:  

  • bereid u goed voor op uw reis (reisdocumenten, identiteitspapieren, adressen en telefoonnummers)
  • ga goed uitgerust op reis
  • voor West-Europeanen is het vaak wennen om in Albanië auto te rijden, ondanks dat de meeste hoofwegen van redelijke kwaliteit zijn. Ieder jaar wordt het wegennet verbeterd en uitgebreid. Er zijn ook al stukken snelweg en wegen vergelijkbaar met de Nederlands provinciale wegen, soms met tijdelijk een extra rijbaan om langzaam verkeer te passeren. Er zijn ook nog veel lokale wegen die smal zijn, het is bergachtig met veel bochtenwerk. Voor Albanezen bekend terrein en zullen daarom daar sneller rijden dan u. U kunt ze op een goed moment laten passeren. Fietsers, brommers, voetgangers, trams, auto's maar ook ezels, koeien, honden en geiten kunnen op elk moment ongezien opduiken. De meeste bergwegen zijn niet verlicht en als u daar geen ervaring mee heeft, dan adviseren wij om rijden in donker te vermijden in de bergen. Het is verplicht steeds de dimlichten aan te houden, ook overdag.  De maximumsnelheden op de weg zijn 110km/u op de autostrades, 90km/u op de primaire wegen, 80km/u op de secundaire wegen en 40km/u in de bebouwde kom. Het is verboden te rijden onder invloed van alcohol. Het is niet ongebruikelijk dat u politiecontroles kunt tegenkomen die controleren op de juiste autopapieren en of u niet te hard rijdt, gordels gebruikt en de dimlichten. Voor meer algemene informatie over wegen, verkeersregels etc in Albanië klikt u hier
  • vooral in de hete zomermaanden drink voldoende water en hou in de auto altijd voldoende water bij de hand.  
  • ga altijd goed voorbereid naar het strand en neem voldoende zonnecrème mee. Kijk uit voor zee-egels en neem waterschoenen mee.  
  • houdt rekening met de toegestane zwemzones en kijk altijd goed uit voor watersporters en pleziervaart.  
  • indien u van zwemmen en snorkelen houdt, neem dan een goede duikbril en snorkel mee: het zeewater is meestal erg helder en er is genoeg te zien! Ten zuiden van Vlore worden de stranden meer kiezel (en dus helderder).
  • informeer naar de weersverwachting voordat u de bergen in trekt om te wandelen of te fietsen en ga met goed schoeisel op pad. In de bergen kan het weer snel veranderen. Maak gebruik van gemarkeerde paden en neem voldoende drinkwater mee, eventueel een zaklamp en een voldoende opgeladen telefoon en een extra powerbank. Ga voor de uitdagende routes op pad met een lokale berggids. In de natuur kunnen teken voorkomen, draag beschermende kleding en controleer nadien je lichaam.
  • maak in geen geval open vuur in de natuur, behalve op speciaal daarvoor bestemde plaatsen die goed staan aangegeven. Te vaak komen bosbranden voor en het is strafbaar. 

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives