Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Grensovergang

Albanië grenst aan 4 verschillende landen: Montenegro, Griekenland, Kosovo (Servië) en Macedonië. Aan de overzijde van de Ionische en Adriatische zee ligt Italië. Albanië heeft het lidmaatschap van de Europese Unie in 2009 aangevraagd; het is een potentiële kandidaat-lidstaat sinds 2003. Een paspoort of een Nederlandse of Belgische identiteitskaart is vereist. Het document moet nog ten minste 3 maanden geldig zijn bij aankomst in Albanië. Voor Albanië is geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Het is aangeraden kopieën van identiteitspapieren en reisdocumenten op zak te hebben in geval van diefstal of verlies. Het gebeurt regelmatig dat reizigers die titularis zijn van een Belgische identiteitskaart die ooit als verloren of gestolen werd opgegeven, maar snel daarna werd teruggevonden, geconfronteerd worden met problemen aan de grens, zelfs al werd de identiteitskaart geldig verklaard door een Belgische gemeente. Deze identiteitskaarten blijven in sommige internationale databanken staan en worden niet aanvaard aan de grens. De reiziger zal in dit geval een ander reisdocument moeten voorleggen, zoals een internationaal paspoort. Indien dit niet mogelijk is, zal de reiziger een voorlopig paspoort moeten aanvragen bij de Belgische ereconsul om het land te mogen verlaten. 

Volgens de website van de ANWB mag er bij de grensovergang door personen van 18 jaar en ouder het volgende vrij ingevoerd worden: 1 liter drank van 22% of 2 liter drank van minder dan 22% (of mousserende wijn) en 2 liter wijn of 10 liter bier meenemen. Voor tabak geldt voor personen van 15 jaar en ouder dat men 200 sigaretten of 100 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) of 50 sigaren of 250 g tabak mag meenemen. Er mag 3 kg aan koffie vrij ingevoerd worden. Overige goederen, waaronder geschenken en souvenirs, mogen tot een waarde van € 220 vrij ingevoerd worden, voor personen onder de 15 jaar tot € 110. Bovendien mag er 50 g parfum of 0,25 l eau de toilette vrij ingevoerd worden. 

Indien u geneesmiddelen meeneemt wordt aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken. Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde adhd-middelen, slaapmiddelen maar ook sterke pijnstillers) is een Engelstalige medische verklaring met een zogenaamde apostillestempel vereist. Het meenemen van deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op de site hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen nu wel onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden. De verklaring moet vervolgens verplicht voorzien worden van een apostillestempel. Dit kan zowel persoonlijk als per post bij de dichtstbijzijnde rechtbank. De griffiekosten hiervoor zijn € 20. Deze verklaring is 1 jaar geldig na de opgegeven ingangsdatum. Het is belangrijk de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan te vragen. Elk land heeft voor huisdieren haar eigen regels voor invoer, inentingen en registratie. Op de website licg.nl is de meest actuele informatie te vinden over huisdieren op vakantie voor alle landen waar u doorheen rijdt. Voor Albanië heeft u in ieder geval een huisdierpaspoort en een rabiësvaccinatie en een tatoeage of een ingeplante microchip nodig. 
Er mogen geen binnenlandse betaalmiddelen ingevoerd worden uit het buitenland. Buitenlandse betaalmiddelen mogen wel vrij worden ingevoerd tot het bedrag van USD 8000. Bedragen boven dit equivalent van USD 8000 moeten worden aangegeven. Er mogen geen binnenlandse betaalmiddelen uitgevoerd worden. Buitenlandse betaalmiddelen mogen wel weer tot het equivalent van USD 8000 of het bij invoer aangegeven bedrag worden uitgevoerd. Informatie over wat u wel of niet mee mag nemen naar Nederland is te vinden op de website douanereizigers.nl.  

Vervoer naar Albanië: 
Het wegennet meet in totaal circa 18.000 kilometer, waarvan echter maar 5400 kilometer is geasfalteerd. De wegen zijn niet altijd in even goede staat al is er de laatste jaren veel gebeurd met onder andere hulp van de EU.  Vooral in afgelegen delen van het uiterste zuiden is de weg op veel plekken versleten. Gelukkig zijn de meeste zijn snelwegen en 'rode wegen' op de autokaart geasfalteerd. Sinds 2006 zijn er drie nieuwe snelwegen in aanleg die oost-west en noord-zuid met elkaar verbinden. De zogenaamde noord-zuid route is meer dan 440 kilometer lang en loopt van Hani i Hotit wat aan de grens ligt met Montenegro via Gjirokastër tot aan de grens met Griekenland en Sarandë. Er is ook een oost-west route en deze begint bij de Griekse grens in Bilisht. Deze weg loopt langs Pogradec wat niet ver bij de Macedonische grens vandaan is en weer van Elbasan naar Durrës. De totale lengte is 280 kilometer. Er word nog steeds gewerkt aan de route maar het deel dat al in gebruik is genomen verbindt Durrës met Kukës en ook de grensovergang met Kosovo, Qafa e Morinës. De lengte van deze verbinding bedraagt ongeveer 170 kilometer. 
Er zijn verbindingen per veerboot vanaf het Griekse eiland Korfoe naar Sarandë, vanuit Bari (Italië) naar Durrës of vanuit het Italiaanse Brindisi naar Durrës of Vlorë. De enige luchthaven in Albanië met lijndiensten is de luchthaven van Tirana, die in 2007 volledig werd vernieuwd. Albanië heeft geen nationale luchtvaartmaatschappij. Er gaan wel een aantal directe en indirecte lijnvluchten en low fare maatschappijen naar diverse Europese landen. Vanaf Brussel vliegt u naar Tirana met TUIFLy. Vanaf Amsterdam naar Tirana kunt u vliegen met Transavia. Vanaf Eindhoven en Brussel-Charleroi vliegt u met WizzAir. Er zijn wel dagelijkse verbindingen met lijnvluchten via Wenen (Austrian), Rome (Alitalia), etc. Vanaf Dusseldorf vliegt u met Eurowings. De spoorwegen in Albanië zijn circa 680 kilometer lang maar een groot deel van het spoorwegnet verkeert in slechte staat. Treinkaartjes zijn in Albanië wel vaak erg goedkoop. Er zijn ook veel bussen die naar de buurlanden, vooral naar Griekenland, rijden. 

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives