Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Albanië voor België & Nederland
Heeft u hulp nodig? Bel +31 (0) 251 343 011
Garanties van Albanië Reizen met ANVR en SGR

Shkoder Albanie vakantie

Een vakantie meer van Shkoder (Shodra) is zeker een goed idee. Hieronder vind u een top 10 van wat er is te zien en doen in Shkoder en omgeving:

1. Kasteel van Rozafa (Kalaja e Rozafës): Elke beschaving in de geschiedenis van Shkodra heeft wel gebruik gemaakt van deze strategische plek op een steile heuvel naast de samenvloeiing van de rivieren Drin en de Bojana. Er was hier 2500 jaar geleden een al een Illyrisch bolwerk en elementen hiervan zijn aangepast voor latere forten. Ook de Romeinen hebben hier hun sporen nagelaten, maar de meeste ruïnes stammen toch uit de Venetiaanse tijd toen het kasteel werd geplunderd na een belegering door de Ottomanen (Turken) in 1478. Het kasteel werd tot in 1912 gebruikt toen het werd verdedigd door de Ottomanen tegen Montenegrijnse en Servische troepen. Het is ongeveer een half uur lopen (neem altijd water mee tijdens de zomermaanden) vanuit Shkodër maar u kunt ook met de auto gaan. U dient wel entreegeld te betalen (ook bij het kleine museum). Geniet bij aankomst van een lekkere Turkse koffie! Trek wel goede wandelschoenen aan. Ook vanaf de parkeerplaats moet u nog een stukje lopen en de weg naar het fort vanaf de parkeerplaats is redelijk stijl. De zon kan fel zijn in de zomermaanden en om de drukte te vermijden kunt u het best vroeg in de ochtend gaan. Er is ook een restaurant.

2. De verzameling foto’s van Marubi  Pietro Marubi was een Italiaanse fotograaf die om politieke redenen (na het mislukte beleg van Rome in 1849) naar Shkodër vluchtte in het midden van de 19e eeuw. Hij had de generaal Giuseppe Garibaldi gesteund tijdens het beleg die zelf naar Amerika vluchtte. In de loop van zijn carrière heeft Marubi zo'n 500.000 foto's gemaakt, die worden gearchiveerd of tentoongesteld in deze attractie op Muhamet Gollesha. Ze documenteren het dagelijks leven van de 19e eeuw en de vroege 20e eeuw in Shkodra en wel op de meest levendige manier mogelijk. Zo heeft Marubi zich vooral beziggehouden met het vastleggen van de kleding en de sociale normen van de tijd. Het archief werd later samengesteld door de lokale gebroeders Kodheli, die nieuwe technieken gebruikten en door zijn gegaan met fotograferen tot aan de dood van Kel Khodeli in 1940.

3. Het meer van Shkodër. Dit zeer uitgestrekte meer, het grootste meer in de Balkan, vormt een natuurlijke grens tussen Albanië en Montenegro. Om dit mooie meer goed te verkennen adviseren we een fiets in Shkodër (bijvoorbeeld bij uw hotel) te huren om er te komen. Neem een kleine verrekijker mee want in dit nationale park zijn er veel trek- en watervogels (zoals Dalmatische pelikanen) waar te nemen (op goede dagen).

4. Shurdhah eiland. Een leuke dagtocht ten zuidoosten van de stad is “Lake Vau-Dejes”, welke is gevormd toen de rivier de Drin werd afgedamd. In de zomer kunt u een boot nemen naar het eiland Shurdhah. Dit eiland is bijna 400 meter lang en bedekt met dichte vegetatie. Hier vindt u de laatste overgebleven overblijfselen van Sarda, een stad uit de oudheid. Dit was eens een Illyrische nederzetting en later een Romeinse citadel. In de middeleeuwen was het een stad die beroemd was om zijn 365 altaren en was tevens de zetel van de bisschoppen van Sarda en Sapa. Uiteindelijk werd de stad verwoest door de Ottomanen en toen de dam was voltooid, vormden de ruïnes een eiland nabij de linkeroever van de Drin.
 
5. Boottochtje over meer het meer van Koman. Wilt u een fijne toeristische boottocht maken over het meer van Komani en het unieke landschap zien dan kunt u gebruik maken van een georganiseerde dagtocht. Als uitgangspunt kunt u gaan naar Lake Shkodra Resort, dat veruit de beste camping is van Albanië, 7 km ten noorden van Shkodra. Dit is een van de plaatsen waar u kunt boeken voor een dagtocht naar het Komani-meer. De prijs is ongeveer € 40 p.p., transfer en lunch inbegrepen. Ten oosten van Shkodra kunt u deze mooie dagtocht maken en een ervaring opdoen die u nooit meer zult vergeten.

6. Albanese Alpen. De “vervloekte bergen”, bij de grens met Kosovo en Montenegro, bieden waarschijnlijk de meest indrukwekkende natuur in Albanië. Als u de grindweg naar Theth oprijdt, bereikt u de poort naar Maja Jezerce, de hoogste berg van Albanië op 2694 meter. Dit is een zeer afgelegen deel van het land en het is dus belangrijk om voorbereid te zijn voordat u op excursie gaat. Er zijn lokale bedrijven (in o.a. Theth en Valbona) die wandelondersteuning bieden, maar er zijn ook routes voor excursies op een van de meest fantastische locaties die u ooit zult bezoeken. Zie voor meer informatie de beschrijving van de standplaatsen Thethi en Valbona.
 
7. De Venetiaanse masker fabriek. Deze gecombineerde werkplaats en museum wordt gerund door Edmond Angoni, een Albanese ambachtsman die in de jaren 90 naar Italië emigreerde om de Venetiaanse kunst van het maken van maskers onder de knie te krijgen. Sindsdien heeft hij een succesvolle carrière gemaakt met het ontwerpen van maskers voor een groot aantal producties en films, de meest bekende is Kubrick's Eyes Wide Shut uit 1999. In de afgelopen jaren heeft hij zich gevestigd in Shkodra en zijn er veel lokale mensen werkzaam in zijn werkplaats. U kunt Angoni's vele kostuummaskers bewonderen, die zijn gemaakt van metaal tot papier-maché. U zult ook kunnen zien hoe deze maskers worden gemaakt en zelfs de kans krijgen om te proberen een eigen masker te ontwerpen en te bouwen.

8. Kathedraal van Shkodra. Dit gebouw werd in 1867 ingewijd. De kathedraal is een katholiek gebouw in een land met een moslimmeerderheid maar waar veel christenen de oosterse orthodoxie beoefenen. Het onderstreept hoe Albanië zo'n ontmoetingsplaats is voor wereldreligies en benadrukt de wedergeboorte van religieuze vrijheid na het einde van het communistische tijdperk. In 1990 werd de eerste katholieke kerkgemeenschap sinds 1967 gehouden in de Kathedraal van Shkodra, en begin jaren 90 werden zowel Moeder Teresa als Paus Johannes verwelkomt.

9. Ebu Bekr moskee. Shkodra's belangrijkste moskee, Ebu Bekr, is vernoemd naar de Ottomaanse staatsman Ebubekir Pasha, die leefde in de 17e en 18e eeuw. In zijn hoogtijdagen had de moskee een gerespecteerde Madrasa of religieuze school, die islamitische geleerden uit de hele regio aantrok. Na het Rozafa-fort is deze moskee het belangrijkste herkenningspunt van Shkodra en zijn de lange minaretten een handig referentiepunt voor het vinden van de weg in de stad. Ondanks de Ottomaanse oorsprong werd Ebu Bekr gerenoveerd na de val van het communisme in Albanië, waardoor het een moderne uitstraling kreeg.

10. Historisch museum van Shkodër. (Shkodra Historical Museum) Dit museum bevindt zich op een prachtige locatie, op een steile heuvel met uitzicht op de stad. Het gebouw is een voormalig Venetiaans koopmanshuis, en is inclusief een aantal authentieke stenen vestingwerken. Het Historisch Museum heeft een aantal compacte exposities en deze bieden informatie over vroegere activiteiten in de regio, zoals tijdens het Byzantijnse tijdperk, de Ottomaanse tijden, tot aan het onderdrukkende regime onder Enver Hoxha. Zoek in de tuin de originele Venetiaanse stenen put en de overblijfselen van een Romeinse tombe! Het museum bevindt zich op 10 minuten lopen vanaf het centrum. Adres: Shkoder History Museum, Rruga Oso Kuka 32, Shkodër, Albanië.

Vindt u de Albanese Alpen, met de gebergten Theth en Valbona te heftig, rijd dan in een uurtje in de richting van Theth naar de plaats Razëm. Daar kunt u ook prachtige wandelingen langs glooiende landschappen, en dan eindigen met een welverdiende lunch bij een van de restaurants. Bekijk deze video om te zien wat dit gebied u te bieden heeft:

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, kust en de zee? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives